8. desember 2007

Julemiddag

Vi sliter med vasking og baking og shopping og pynting før jul. Alt skal være tipp-topp i den store høytiden. Vi skal ha de beste kakene, den fineste pynten og de dyreste gavene. Derfor er julemiddagen et sant mysterium.

For selv om alt annet skal være det ypperste i jula, er det stikk motsatt med julemiddagen. På julaften tar vi nordmenn det verste vi kan finne. Jo dårligere maten er, jo mer julestemning får vi. Vi gafler i oss gammel, tørka sau, grisehud og fisk som enten er råtten eller kjemikaliebehandlet.

De tøffeste velger det siste alternativet. Lutefisk er nemlig noe av den dårligste maten du kan finne.

Wikipedia kan komme med følgende informasjon om julefavoritten:
"Når denne behandlingen er ferdig er fisken full av lut, har en pH-verdi på 11–12 og er giftig. For at den skal bli spiselig, må den igjen legges i bløt i kaldt vann i 10 dager."

Med andre ord er lutefisk litt som ekstremsport i matform. Giftig mat er alltid en slager rundt middagsbordet og høyner stemningen i et hvert juleselskap. Lutefisken er for dem som ikke syns julegavene er spennende nok. Ingenting er vel som er realt giftkick på julekvelden?

Det er vel ikke uten grunn at det går med mye akevitt på en lutefiskmiddag. Noe må man jo døyve nervene med.

Ingen kommentarer: